Beth Hart – Bang Bang Boom Boom (2012)

Moet je een album met zo’n titel serieus nemen? Ja, als het van Beth Hart komt zeker. Dit album met invloeden van de Blues, Gospel en Rock is een stuk positiever van geest dan we doorgaans zijn gewend van haar. Op dit 6de album van de 40 jarige Amerikaanse Beth zijn onderwerpen als geluk en liefde te horen in plaats van de kommer en kwel waar ze de andere platen mee vol zong. American sound, misschien voor Nederland hier en daar te Amerikaans, luister eens naar ‘Spirit Of Souls’ en ‘Swing My Thing Back Around’ en oordeel zelf. Gezegend met een lekkere rauwe soul en jazzy stem heeft ze een aantal hele goede composities op dit album ingezongen en gemaakt. Andere hoogtepunten zijn ‘Caught Out In The Rain’ en ‘There In Your Heart’ wat dit album op 4 dikke sterren laat eindigen.
21 November staat ze in Tivoli in Utrecht.

Aaron Gillespie – Anthem Song (2011)

Aaron Gillespie (27 uit Clearwater, Florida) stofzoog de kerk (tekstueel en visueel verdacht;o) als kind voor $60 per week (en een Mars;0) maar kroop ook regelmatig achter het drumstel om het glas in lood eens te laten kletteren. GIng later drummen in 2 bands naast elkaar namelijk Underoath en The Almost.
Hij (met hulp van de heilige geest;0) speelt niet alleen op de drums maar ook
de vocals, guitar, bass, piano, banjo en keyboards dus ik geef het je te doen. Een soloproject ontbrak en vandaar deze ‘Anthem Song’ die in maart al uit kwam. Hij verdient meer aandacht, als je tegen gospelteksten kan en anders luister je daar maar doorheen is het prima indierock, of rockgospel zonder koortjes, een nieuwe muzieksoort voor zomer en wintertijden.
AdiJos

Beste Track: ‘The Anthem Song’, ‘Earnestly I Seek Thee’, ‘Washed Away’, ‘Your Song Goes on Forever’ en ‘We Were Made for You’ (voor Haiti)
Slechtste Track: ‘I am Your Cup’
4 sterren

Mary Mary – Something Big (2011)

Mary Sweet Mother Jesus is een uitroep die in de gospel wereld regelmatig wordt geslaakt en de groepsnaam is natuurlijk een verwijzing naar de heilige maagd, niet geheel ongebruikelijk in gelovige kringen. De zusjes Erica (’72) en Trecina (’74) Atkins uit Carlifornië hebben ‘Shackles’ (Praise You) als wapenfeit op de teller, was een vette hit in ’99 en is sindsdien één van mijn favoriete feestplaten. Dit album wat zo nu en dan meer op R&B lijkt dan op gospel mag er zijn al denk ik niet dat er een grote hit vanaf gaat komen al was het alleen al dat je geen hit scoort als alléén de EO je draait in die paar luttele radioprogramma’s waar niemand naar gaat luisteren. Heerlijke titelsong en hij gaat gewoon verder in het vervolg ‘Someting Bigger’ genaamd (grappig) met daarin ook een vette rap. In ‘It Is Well’ wat op zich een mooie nieuwe Ave Maria had kunnen worden is het koortje door een afschuwelijke stemvervormer gehaald wat het nummer misschien hip maakt maar in dit geval niet mooier. De andere 11 tracks zijn zeer zeker de moeite waard als je van dit genre houdt.
AdiJos

Beste Track: ‘Something Big’, ‘Walking’ en ‘Sitting With Me’
Slechte Track: ‘It Is Well’ vanwege het chipmunk koortje
4 sterren

Cee Lo Green – The Lady Killer (nov 2010)

Naam klinkt, en hij ziet eruit, als een hele boze angstaanjagende rapper die elk moment in een steeg gevonden kan worden zonder happy end. Z’n muziek echter past daar verre bij. Misschien ken je hem nog van Gnarls Barkley’s(*1) ‘Crazy’ en ik weet nog dat ik dat hele album toen beluisterd had en dacht, wat een gelukstreffer die hit tussen al die ellende. Dit is anders, wat een superplaat. Soulbeats, filmmuziek, volle orkestbak hier en daar, gospel, koortjes, Motown, laten we het maar gewoon ijzersterk noemen. Je laat ‘m voorlopig in je cd speler of iTunes zitten als je hem eenmaal hebt gehoord, mark my words. De titel ‘Fuck You’(*2) vind ik achteraf jammer voor zo’n goeie plaat maar het helpt natuurlijk wel om hem op nr.1 te krijgen, nu het album nog, wat mij betreft is het goed genoeg om de top te halen. Oja, dat Philip Bailey (Earth Wind&Fire) nog kan zingen bewijst hij ook op dit album in ‘Fool For You’.
(*1) Duo gevormd door Cee Lo Geen en Danger Mouse
(*2) In kuise landen is de ‘Forget You’ als zogenaamde ‘clean version’ uitgebracht. Bruno Mars is mede schrijver trouwens.
AdiJos

Beste Tracks: ‘Wild Flower’, ‘Bright Lights Bigger City’, ‘Satisfied’, ‘Cry Baby’ en ‘It’s Ok’ als volgende single
Mindere Tracks: Geen

Dik 5 sterren dit album