Passenger – All The Little Lights (2012)

Buiten het werkelijk nog steeds schitterende ‘Let Her Go’ is er ook een album uit van deze Britse singer songwriter, Mike Rosenberg genaamd, maar de hele band draagt zijn naam. Dit ‘All The Lights’ is het 5 de album reeds maar ik zou liegen als ik het eerdere werk van ze ken. Dit jaar stonden ze in het voorprogramma van de eveneens als een komeet omhoog schietende ster Ed Sheeran. ‘Let Her Go’ is weken geleden door 3FM opgepikt en dreigt één van de grootste hits van het jaar te worden dus het album waar het vanaf komt checken lijkt op z’n plaats. En, geloof mij, als je ‘Let Her Go’ goed vindt, berg je dan maar want dan gaat dit album niet uit je speler waarschijnlijk. Wat een goeie plaat, weinig electronica, (akoustische)gitaar, piano, orgeltje en blazertjes hier en daar, noem het folk, indie op pop, I don’t care. Hier en daar niet makkelijk, soms zwaar maar oh zo mooi. Uitschieters zijn eerder genoemde single, maar ook ‘Circles’, ‘All The Lights’, ‘Staring At The Stars’ en ‘Life’s For the Living’. In dat laatste liedje zingt hij, met z’n herkenbare fragile stem, “Smile for the living, Get what you need and give what you’re given, Life’s for the living so live it, Or you’re better of dead”. Open deur of niet, ik heb het van tijd tot tijd even nodig, zo’n tekst.
5 sterren, kopen die plaat dus.

The Lumineers – Ho Hey (CDS 2012)

Ongetwijfeld meeliftend op het succes van de Mumford boys hier een soortgelijke sound maar oh zo aanstekelijk. Kort en krachtig radioplaatje en het gaat niet meer uit je hoofd de rest van de dag. Leuke afwisseling op al het low tempo materiaal dat nu uitkomt en het oh zo leuk gaat doen onder de boom;o)
Oh ja, bijna 10 miljoen keer bekeken op YouTube, best aardig dus, is ook al een tijdje uit maar toch.

Jonathan Jeremiah – Heart Of Stone (CDS 2011)

Z’n album ‘Solitary Man’ kreeg hier al 4 sterren maar z’n single ‘Happiness’ zou er 5 gekregen hebben als singles ook zo’n waardering zouden krijgen. Het werd niet het grote debuut succes voor deze Cat Stevens achtige folk/soul singer songwriter. Ook ‘Lost’ dat in december vorig jaar niet verder kwam dan de tipparade had meer verdiend maar misschien wordt ‘Heart Of Stone’ dan z’n eerste knijter. Ik geloof erin.
Leuk ook die Jesus van Nazareth look in de video;o)

Jonathan Jeremiah – A Solitary Man (2011)

Je zal maar 29 zijn en gezegend met een stem als die van Jonathan Jeremiah. Wat een prachtig geluid! Menig soulzanger uit Philadelphia kan er jaloers op zijn. Toch is deze singer/songwriter van Brits/Ierse komaf. Toen hij 20 was, stak hij de oceaan over op zoek naar muzikale inspiratie in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Jeremiah doorkruiste de Verenigde Staten en verwerkte zijn indrukken in liedjes. Terug in Londen draaide Jonathan zeven jaar lang nachtdiensten om het debuutalbum ‘A Solitary Man’ op te kunnen nemen. Overdag zat hij in een analoge studio. Hulp kreeg hij van leden van de voormalige begeleidingsband van James Brown The JB’s, Guestlove en the Heritage Orchestra.
Het resultaat mag er zijn. ‘A Solitary Man’ is een imposant debuut met soulvolle muziek en breekbare folkliedjes. De arrangementen zijn zo glad als een aal in een emmer snot. Dat Cat Stevens, Scott Walker en Serge Gainsbourg voorbeelden zijn voor Jeremiah verbaast me niets. Dat hoor je terug in de muziek, evenals invloeden van James Taylor. Ook Jonathan’s stem herinnert af en toe aan Taylor en op enig moment moest ik zelfs denken aan good old Ralph-Streets of London-McTell.
Het is hooguit jammer dat Jeremiah de touwtjes helemaal zelf in handen had. Hij schreef en produceerde de nummers in zijn eentje als een ware ‘Solitary Man’. Daardoor is het resultaat bij tijd en wijle te braaf en te gepolijst. ‘Justified’ is bijvoorbeeld een saai dieptepunt.
Maar er is genoeg te genieten gelukkig. De single ‘Lost’ is helaas geflopt in ons land en de nieuwe single ‘Hapiness’ dreigt hetzelfde lot te ondergaan. In dat geval zou ‘Heart of Stone’ en sterke keus zijn als derde single, de soul spat ervan af. Mijn stem heeft-ie.

Beste tracks: ‘Heart of Stone’, ‘Lost’, ‘Hapiness’, ‘See’
Slechtste track: ‘Justified
4 sterren