Anouk – Birds (CDS 2013)

anouk-stelt-songfestivalnummer-birds-voor-video-id4204169-1000x800-nJa eindelijk, nog nooit was ik zo nieuwsgierig naar een songfestivalinzending als deze. Sublieme track, met een knipoog naar het jaren 70 geluid, wat meerdere artiesten hip vinden op dit moment. I don’t care if it fails during the Eurovision Song Contest, she’s already the best. Bonnie Tyler (is competing on behalf of the UK) eat your heart out.

Loreen – Euphoria (CDS 2012)

Deze Loreen (Lorine Zineb Noka Talhaoui) uit Marokko afkomstig deed in 2004 mee aan Zweedse versie van Idols en werd 4de. Gisteravond deed ze voor hetzelfde land mee aan het Eurovisie Songfestival en werd 1ste. Gaat er eindelijk weer eens een vette hit ontstaan vanuit dit ietwat stoffige, roze, kansloze avondje Europa politiek?
Ik mag het hopen want dit is qua act, zang en productie een wereldhit zeker waard.

Roman Lob – Standing Still (CDS 2012)

Terwijl John de Mol gaat proberen om Nederland dit jaar af te helpen van ons Eurovisie-trauma, heeft Duitsland de afvaardiging voor dit jaar al rond. De 21-jarige Roman Lob gaat de oosterburen vertegenwoordigen in Azerbeidzjan. Lob deed een paar jaar geleden mee aan de Duitse tv-talentenjacht ‘Deutschland sucht den Superstar’ en kwam tot de beste 20. In 2008 wilde hij al naar het songfestival, maar wist niet door te dringen tot de selectie. Dit jaar was dat geen probleem doordat de Britse zanger en componist Jamie Cullum een nummer voor hem schreef.
De afgelopen twee jaar deed Duitsland het prima dankzij zangeres Lena, die in 2010 wist te winnen en vorig jaar op de tiende plaats eindigde.
‘Standing Still’ is een degelijk poplied waarin de hand van meester Cullum herkenbaar is. Het begint klein en bouwt mooi op. Een songfestivalwinnaar hoor ik er nog niet in. Lob knalt nog te weinig van het scherm af, maar daar kan nog aan gewerkt worden, want zingen kan hij wel. In Duitsland steeg de single na de uitverkiezing deze week snel naar de top van de iTunes-lijst.

3JS – Je Vecht Nooit Alleen (CDS 2011)


Ik kan er niets aan doen, elke keer na een fiasco, debacle, sof, afgang, mislukking, deconfiture zweer ik er nooit meer naar te kijken maar een echte muziekfreak kan het niet laten. Zeker als we een goeie band inzenden als de 3JS, het beste dat er ooit uit het palingdorp is gekomen wat mij betreft. Zo unaniem als gisteren is weinig voorgekomen, alle 5 de liedjes erg goed, goeie teksten ook, jammer dat niemand die begrijpt straks, dingdingedong en sjangrila bekt en klinkt toch beter op de Balkan. Mooie muzikale arrangementen, goeie combi met een akoestische en elektrische gitaar. Pakkende vocalen, wat een zanger die Jan Dulles. Technisch gezien was het geluid slecht te noemen maar de live overgangen van oude filmpjes naar oude deelnemers in de studio was dan wel weer heel leuk. Moeten we het nog over Yo hebben? Totaal geen gevoel voor presentatie, bruggetjes slaan of humor, Chantal Jansen had het filmpje met de boobsdame NOOIT onopgemerkt gelaten. Nee maar dan Yo, die ratelt rustig door met haar indrukwekkende rij gebleekte ivoor en te korte ordinaire jurkje, wat ze heeft voorbereid en op haar kaartjes heeft staan, verstaanbaar door applaus of niet. Als klap op de vuurpijl gaat ze dwars door het winnende liedje heen en de TROS maakt het af door het geheel na 1 minuut af te knijpen en een aantal promo’s erin te gooien. Ja, noem het azijnpisserij, maar het kan toch echt niet.
AdiJos
Ps1. Tip voor Sieneke, je hebt al alles tegen maar witte schoenen…. nooit meer doen, leuk voor op de camping misschien maar niet als je sjiek wil doen.
Ps2. Wat krijgen al die ex deelnemers voor die ene zin die ze live mochten zingen van hun nummer? Consumptiebon en reiskosten? Zonde toch? Ze hadden wat mij betreft het programma tot diep in de nacht mogen laten doorgaan.
Ps3. Hulde voor de 3JS, voor het schrijven en vertolken van een super songfestival lied en voor het feit dat ze uberhaubt hun nek willen uitsteken. Ik voel het aloude nationalistische, communistische bakermatgevoel al opkomen, 1 volk achter ons NL lied. Ik hou d’rvan. Nog ff geduld, 12 mei mogen ze pas.