Amy Winehouse – Lioness: Hidden Treasures (2011)

We kunnen hier lang of kort over reviewen en praten, de discussie is en blijft altijd wie er het meeste van geniet, van een nieuw album na het overlijden van de artiest, de fans of de familie. Feit blijft, deze dame had het talent, was uniek in haar stijl en met deze, al dan niet nieuwe, 12 tracks kunnen we onze collectie maar mooi weer uitbreiden en genieten van haar stem. Voor mij blijft dat het teveel jazz is en te weinig pop maar daar zullen de meningen over uiteenlopen. Koop, luister en oordeel zelf. Vijf heldere sterren krijgt ze in ieder geval.

Beste Tracks: ‘Our Day Will Come’, ‘Like Smoke’ feat. Nas, ‘The Girl From Ipenema’, ‘Tears Dry’ Original Version en ‘Will You Still Love Me’
Slechtste Tracks: ‘Valerie’ en ‘Tears Dry’, de oorspronkelijke bekendere versies zijn stukken beter.
5 Sterren

Wouter Hamel – Lohengrin (2011)

Deze getalenteerde Wouter Hamel (’77 Den Haag) die tevens gezegend is met een prachtige stem heeft me tot nu toe niet kunnen boeien met zijn muziek. Teveel geschoolde klanken en te Jazzy voor mij en te weinig Pop. Dit is zijn derde album en ik heb mezelf gedwongen er eens goed voor te gaan zitten. Zijn vorige album trouwens, ‘Nobody’s tune’, werd platina en ging de hele wereld over dus aan talent ontbreekt het hem zeker niet. Voor de uitspraak van de albumtitel ‘Lohengrin’ (een sprookjesfiguur) heb je trouwens aan de titelsong niet veel, aardig nummer, beetje repelsteeltjesachtig maar wel één van de hoogtepunten van het album en dat kun je over het openingsnummer niet zeggen, ‘Touch The Stars’ zou het goed doen onder een tekenfilm maar is nogal clownesk en te heppiedepeppie. Grotendeels blijft mijn mening over zijn muziek door dit album ongewijzigd maar er staan zeker ook goede songs op, vijf van de twaalf. Bijgaand de clip van de eerste single van dit album ‘Demise’, lekker swingpop nummer en een leuke clip. Oja, op ‘Toronto’ lijkt z’n stem om die van Gerry Rafferty, en dat is een compliment;o)

Beste Tracks: ‘What’s Left’, ‘Finally Getting Closer’, ‘Kings & Queens’ en ‘GiuGiu’.
Slechtste Tracks: ‘Touch The Stars’ en ‘Skimming The Skies’.
3 sterren

Smoove & Turell – Eccentric Audio (2011)

Producer Smoove en zanger John Turrell brachten in 2009 hun eerste album ‘Antique Soul’ uit en kwamen toen van totaal onbekend tot nu onlangs headline stage voor 10000+ man op Glastonbury. Hun voorliefde voor de jaren 70 met invloeden van soul, hip hop, jazz en rhythm and blues bracht hun eerder tot samenwerkingsverbanden met o.a. John Taylor en onze eigen Kraak en Smaak. Als je dat weet hoor je het ook opeens, de overeenkomsten. Dit album met 13 tracks ligt dermate lekker in het gehoor dat het ongetwijfeld aanslaat bij de doelgroep en in de ‘Starbucks’ van deze wereld, of lounge clubs, waar de drankjes een stukje soepeler naar binnen glijden bij deze klanken. Ik heb ‘Slow Down’ de hemel ingeschreven en doe dat na het horen van het album ook bij ‘In Deep’, ‘Broke’ en ‘The Way It Goes’ die allemaal dezelfde drive hebben meegekregen. De rest is lekker en acceptabel maar springt er dan jammergenoeg net niet krachtig genoeg uit. En dat scheelt sterren….. Vandaar ook wederom de video van ‘Slow Down’ die ik de hele dag zou kunnen draaien, zoooo lekker is die track.
AdiJos

Beste Tracks: ‘Slow Down’, ‘In Deep’, ‘Broke’ en ‘The Way It Goes’
Slechtste Tracks: ‘Money’
3 sterren

Trijntje Oosterhuis – Sundays In New York (2011)

Ik ben geen Jazz liefhebber, als de piano gaat pingelen en improviseren, als de kwasten over de snare drum gaan glijden, de trompetten een demper krijgen en de vocalist gaat uithalen of zwijmelen kun je mij afvoeren. Pop in (bijna) alle vormen, kom maarop maar Jazz en Klassiek, sorry. Voor een review van de laatste Trijntje maak ik graag een uitzondering, zelfs twee keer beluisterd om een goed oordeel te vellen. Het begin is goed en lekker uptempo en soulvol. Op het, wat mij betreft hoogtepunt, heeft ze vocale hulp van Frank McComb (US soulzanger/toetsenist) in het bekende ‘Ain’t Nothing Like The Real Thing’. Wat een stunt trouwens om dit album bij de AD te voegen en dus op 1 dag in 750000 huiskamers binnen te rollen. Geweldig. Muziek een wegwerp product? Nee, een gave stunt.
AdiJos
Ps. Wat kan die meid zingen he? The best we have in NL.

Beste Tracks: ‘Everything Has Changed’, ‘People Get Ready’ en eerder genoemde ‘Ain’t Nothing….’
Slechtste Tracks: ‘I Wish You Love’ en ‘You And I’

2 sterren