Roman Lob – Standing Still (CDS 2012)

Terwijl John de Mol gaat proberen om Nederland dit jaar af te helpen van ons Eurovisie-trauma, heeft Duitsland de afvaardiging voor dit jaar al rond. De 21-jarige Roman Lob gaat de oosterburen vertegenwoordigen in Azerbeidzjan. Lob deed een paar jaar geleden mee aan de Duitse tv-talentenjacht ‘Deutschland sucht den Superstar’ en kwam tot de beste 20. In 2008 wilde hij al naar het songfestival, maar wist niet door te dringen tot de selectie. Dit jaar was dat geen probleem doordat de Britse zanger en componist Jamie Cullum een nummer voor hem schreef.
De afgelopen twee jaar deed Duitsland het prima dankzij zangeres Lena, die in 2010 wist te winnen en vorig jaar op de tiende plaats eindigde.
‘Standing Still’ is een degelijk poplied waarin de hand van meester Cullum herkenbaar is. Het begint klein en bouwt mooi op. Een songfestivalwinnaar hoor ik er nog niet in. Lob knalt nog te weinig van het scherm af, maar daar kan nog aan gewerkt worden, want zingen kan hij wel. In Duitsland steeg de single na de uitverkiezing deze week snel naar de top van de iTunes-lijst.

Whitney Houston (R.I.P.)

La Houston is niet meer. Afgelopen nacht (Nederlandse tijd) werd ze in de badkamer van haar hotelkamer in Beverly Hills gevonden door, oh ironie, haar bodyguard.
De kleine Whitney kreeg muziek met de paplepel binnen dankzij moeder Cissy en tante Dionne Warwick. De gospels in de kerk deden de rest. Clive Davis van platenmaatschappij Arista Records zag het in 1983 helemaal zitten met Whitney en bracht haar twee jaar later naar de top.
Helaas was ze de laatste twee decennia vooral in het nieuws vanwege drugsgebruik en persoonlijke problemen. Juist de laatste tijd leek het beter te gaan met de diva. Ze zou weer gaan acteren in de film Sparkle en was in Los Angeles om de uitreiking bij te wonen van de Amerikaanse Grammy Awards. Whitney Houston werd slechts 48.
Collega-zangeres Barbra Streisand wist het via Twitter mooi te verwoorden: “She had everything, beauty, a magnificent voice. How sad her gifts could not bring her the same happiness they brought us.”
Zomaar een paar memorabele muzikale Whitney-momenten om stil te staan bij die fenomenale strot…

Zoë Badwi – Free Fallin’ (CDS 2012)

Zoë Badwi is nieuw talent uit Australië. Dat wil zeggen: Down Under kennen ze haar al een tijdje. Eerst was ze fotomodel/actrice en sinds 2001 zingt ze niet meer alleen in de badkamer, maar ook professioneel. De single ‘Free Fallin” werd in Australië al platina in de zomer van 2010. Het succes bezorgde de blondine een platencontract bij het Amerikaanse Atlantic Records. Nu is deze lekkere dancedeun eindelijk uit in ons land. (Ze hadden in 2010 een koerier lopend met die single richting Nederland kunnen sturen, dan was het nog sneller gegaan, maar laten we niet klagen.)
Als je me zegt dat het de Engelse inzending voor het Eurovisie Songfestival is, geloof ik het ook. Typisch geval van: niks aan de hand en zeer dansbaar. Ik val er wel voor.

Gusttavo Lima – Balada Boa (CDS 2012)

Het kon niet uitblijven. Na het enorme succes van Michel Teló klopt er meer Braziliaans werk aan de poort van de Nederlandse hitparade. Deze meneer heet Gusttavo Lima. In eigen land vult hij moeiteloos een voetbalstadion met uitzinnige fans, zoals te zien is in de videoclip. Het album ‘Gusttavo Lima e Vocé’ werd dan ook ruim 50 miljoen keer verkocht. Het begon allemaal met de single ‘Balada Boa’, die vorig jaar al een dikke hit was in Brazilië. Met deze winterse kou zou Nederland er nu ook zomaar warm voor kunnen lopen.