Smoove & Turell – Eccentric Audio (2011)

Producer Smoove en zanger John Turrell brachten in 2009 hun eerste album ‘Antique Soul’ uit en kwamen toen van totaal onbekend tot nu onlangs headline stage voor 10000+ man op Glastonbury. Hun voorliefde voor de jaren 70 met invloeden van soul, hip hop, jazz en rhythm and blues bracht hun eerder tot samenwerkingsverbanden met o.a. John Taylor en onze eigen Kraak en Smaak. Als je dat weet hoor je het ook opeens, de overeenkomsten. Dit album met 13 tracks ligt dermate lekker in het gehoor dat het ongetwijfeld aanslaat bij de doelgroep en in de ‘Starbucks’ van deze wereld, of lounge clubs, waar de drankjes een stukje soepeler naar binnen glijden bij deze klanken. Ik heb ‘Slow Down’ de hemel ingeschreven en doe dat na het horen van het album ook bij ‘In Deep’, ‘Broke’ en ‘The Way It Goes’ die allemaal dezelfde drive hebben meegekregen. De rest is lekker en acceptabel maar springt er dan jammergenoeg net niet krachtig genoeg uit. En dat scheelt sterren….. Vandaar ook wederom de video van ‘Slow Down’ die ik de hele dag zou kunnen draaien, zoooo lekker is die track.
AdiJos

Beste Tracks: ‘Slow Down’, ‘In Deep’, ‘Broke’ en ‘The Way It Goes’
Slechtste Tracks: ‘Money’
3 sterren

Stereo MCs – Emperors Nightingale (2011)

Wie kent ze niet, in ’92 doorgebroken met de hit ‘Connected’ (wereldplaat) maar toen bestonden ze al 7 jaar en staan dus al bijna 27 jaar garant voor dansbare britse hip-hop, soul, house en electro pop. Als laatste album vind ik Double Bubble (2008) en dus nu ‘Emperors Nightingale’ die je MOET beluisteren/kopen. De opening is een instrumentaal spannend openingsmuziekje die als 12de track z’n finale krijgt en het album als een speeldoos die nooit ophoud wegfade. Daar tussenin echter zitten juweeltjes met een aantal hoogtepunten. ‘Boy’ bijvoorbeeld waarin Jamie Cullum zo te horen achter de piano heeft plaatsgenomen maar z’n mond mag dichthouden in deze song. Leuke video ook en deze is te downloaden (gratis) op hun site. Tekstueel ook grappig: “Now that I’m a man, my tools are in the van, wanna see the games on Sunday’s, and maybe check her friends”.
De enige song die ik echt niet begrijp is ‘Desert Song’ en eigenlijk ook de reprise, hierdoor gaat de plaat als een nachtkaars uit, en krijgt hij ook geen 5 sterren.
AdiJos

Beste Tracks: ‘Boy’, ‘Far Out Feeling’, ‘Manner’
Slechtste Tracks: ‘Desert Song’ en ‘Wooden Heart reprise’
4 sterren


Nelly – 5.0 (dec 2010)

Wicked blijft het, Nelly als naam voor een goser, en zeker als je er zo uit ziet als hij, gelukkig dachten zijn ouders daar ook zo over want die noemden hem Cornell. Indrukwekkend CV heeft Nel wel. Hits kan hij maken, vaak met of voor anderen. ‘Dilemma’ was de grootste in 2002 maar ‘Hot In Herre’ en ‘My Place’ knalden ook in de hitlijsten. Van dit album is nu ‘Just A Dream’ een schot in de roos. ‘Gone’ volgt als single met in de lead zijn ex Kelly Rowland. Verder zijn op dit album onder andere Keri Hilson, Jemaine Jackson,Chris Brown en T.I. ook te horen. Niet alle tracks even lekker maar een aantal gaan er zeker scoren. De bescheiden opening ‘I’m Number 1′ is 1 van de dieptepunten meteen.
AdiJos

Beste Tracks: ‘Gone’, ‘Liv Tonight’, ‘Making Movies’ en ‘Just A Dream’
Slechtste Tracks: ‘I’m Number 1′ en ‘1000 Stacks’

2 sterren

Madcon – Contraband (dec 2010)

Noors Rap/R&B/Hip Hop duo wat de wereld veroverde met ‘Beggin’ het nummer dat geleend was vanThe Four Seasons die het in 1967 al zongen. Op eigen kracht mochten ze nog geen vette hit op hun naam zetten maar kregen nogal wat aandacht voor ‘Glow’ wat ze als interval act tijdens het Eurovisie Songfestival mochten brengen in zelfs een lange versie terwijl er in alle landen een flashmob werd uitgevoerd. Zoveel kijkers en aandacht en nog geen hit scoren is ook een kunst. Dit album gaat ook geen bergen verzetten vrees ik, hier en daar inspiratieloos lijkt het zelfs en kabbelt een beetje voort. ‘Beggin’ staat er ook weer op met de ‘Original Version’, ik heb m HEEEEEL hard gezet, koptelefoon op, maar ik hoor toch echt geen verschil met eerder uitgebrachte single. Ook het ‘Freaky Like Me’ werd eind vorig jaar op single gezet maar deed niets terwijl het een hoogtepuntje van dit album is.
AdiJos

Beste Tracks: ‘Freaky Like Me’, ‘Cliche’ en ‘Glow’
Slechte Tracks: ‘All I Do’, ‘One’ en ‘Be Mine’
2 sterren

Jay-Z – The Hits Collection Vol. 1 (Deluxe Edition 2010)

Niets is zo lekkerder dan een album vol hits, rap of geen rap, Jay-Z kan dat, hits maken, meestal met een echte zanger of zangeres in de lead. Zie hier dit album dan, in 1997 scoorde hij z’n eerste hit met ‘I’ll Be’ en raad wat, die staat hier dan helaas niet op. ‘Hard Knock Life’ dan weer wel uit ’99 en deze betekende dan ook z’n doorbraak buiten de US. Kritisch naar de tracklist kijkend en de tracks beluisterend valt op dat er gewoon ook fucking 12 flops/tipparade bewoners/nieuwe tracks op staan en er dus helemaal niet zoveel hits. Joh, de titel ‘The Hits Collection’ is dus motherf****** (1 keer was genoeg) vet overdreven. Het juweeltje van dit album is natuurlijk ‘Empire State Of Mind’, wat is ze goed he die Alicia Keys. Daarom draai ik meestal haar (broken down) versie, geweldig.
AdiJos

Beste Tracks: ‘Empire State Of Mind’, ‘Bonnie&Clyde’
Slechte Tracks: best veel maar ‘My President Is Black’ spant de kroon
1 ster, en die krijgt hij voor z’n talent, don’t waste it