Stereo MCs – Emperors Nightingale (2011)

Wie kent ze niet, in ’92 doorgebroken met de hit ‘Connected’ (wereldplaat) maar toen bestonden ze al 7 jaar en staan dus al bijna 27 jaar garant voor dansbare britse hip-hop, soul, house en electro pop. Als laatste album vind ik Double Bubble (2008) en dus nu ‘Emperors Nightingale’ die je MOET beluisteren/kopen. De opening is een instrumentaal spannend openingsmuziekje die als 12de track z’n finale krijgt en het album als een speeldoos die nooit ophoud wegfade. Daar tussenin echter zitten juweeltjes met een aantal hoogtepunten. ‘Boy’ bijvoorbeeld waarin Jamie Cullum zo te horen achter de piano heeft plaatsgenomen maar z’n mond mag dichthouden in deze song. Leuke video ook en deze is te downloaden (gratis) op hun site. Tekstueel ook grappig: “Now that I’m a man, my tools are in the van, wanna see the games on Sunday’s, and maybe check her friends”.
De enige song die ik echt niet begrijp is ‘Desert Song’ en eigenlijk ook de reprise, hierdoor gaat de plaat als een nachtkaars uit, en krijgt hij ook geen 5 sterren.
AdiJos

Beste Tracks: ‘Boy’, ‘Far Out Feeling’, ‘Manner’
Slechtste Tracks: ‘Desert Song’ en ‘Wooden Heart reprise’
4 sterren


Joss Stone – LP1 (2011)

Wat een stem, stoer, rauw en wat een album, eindelijk weer eens 5 sterren materiaal. Opbouw van dit meer poppy, rock dan voorheen misschien overwegend soul, album is goed gedaan. Sterke opening met ‘Newborn’ en ‘Don’t Start Lying’ en in ‘Last One To Know’ zitten er ook nog stijkers in de orkestbak, hoogtepunt is wat mij betreft net over de helft. Joss, ternauwernood een aanslag overleefd begreep ik uit de pers, heeft dit album met hulp van Dave Stewart in Nashville opgenomen en doet tegenwoordig wat ze wil. Respect. Geen gezeik met veel eisende platenmaatschappijen, baas over eigen stem zullen we maar zeggen en nu dus met een eigen platenlabel. Samenwerken met deze Dave Stewart (Depeche Mode/Eurythmics) wordt voortgezet in de Superheavy band waar haar stem ook lekker overheersend aanwezig is. Ze mag trots zijn op dit 5de album op haar 23ste, de laatste ‘Color Me Free’ mag dan minder verkocht hebben, kwaliteit* was toen maar zeker ook nu aanwezig om vet te gaan knallen. Met verkopen, en optredens.
AdiJos

*of je de tekst “Don’t want your money under my door, I dont’t wanna be your landlord anymore” kwaliteit vindt mag je zelf bepalen, ik vind het hysterisch in een lovesong in ieder geval.

Beste Tracks: ‘Cry Myself To Sleep’, ‘Some How’, ‘Boat Yard’ en ‘Landlord’
Slechtste Tracks: geen
5 sterren

Jamie Woon – Night Air (CDS 2011)

Schitterende single en video van Jamie Woon, ‘Lady Luck’ kenden we al maar met ‘Night Air’ overtreft hij zichzelf. Zal binnenkort het hele album ‘Mirrorwriting’ dat in April uitkwam eens reviewen. Dit ‘Night Air’ moet je misschien een paar keer horen maar dan komt hij ook echt binnen, en dan die clip erbij, beauty. Ik heb het iTunes concert van hem gemist maar ga het zeker nog inhalen.

Jamie Woon – Lady Luck (CDS 2011)

Zijn album ‘Mirrorwriting’ deed/doet het aardig en deze ‘Lady Luck’ was afgelopen week de single van de week op iTunes. Niet raar misschien om hem op deze manier te promoten want hij treed ook a.s. dinsdag via dezelfde online muziekwinkel live op. Lekkere plaat van deze Britse (1983) singer songwriter in het neo soul/dubstep genre. Ik lust meer.